Forskning

Her kan du læse om forskningsprojekter fra sarkomcentrene i Danmark.


CIRQUESARC

Baggrund:

Arvemateriale fra kræftceller (også betegnet cirkulerende tumor DNA (ctDNA)) kan måles ved hjælp af en blodprøve. Flere mindre sarkom-studier har vist lovende resultater, der tyder på en sammenhæng mellem mængden af arvemateriale fra kræftceller og behandlingseffekten samt tilbagefald af kræften.

Formål:

Det primære formål med CIRQUESARC studiet er at undersøge, om ændringer i niveauet af ctDNA før, under og efter behandling er forbundet med tilbagefald af kræften, forværring af kræften samt overlevelse hos patienter med sarkom.

Metode:

Studie 1 vil inkludere 55 patienter med avanceret/metastatisk sarkom som er henvist til doxorubicin baseret kemoterapi på Afdeling for Kræftbehandling, Herlev & Gentofte Universitets Hospital og Kræftafdelingen, Aarhus Universitets Hospital.

Studie 2 vil inkludere 30 patienter med lokaliseret sarkom, der er henvist til helbredende kirurgi på Afdeling for Led- og Knoglekirurgi, Rigshospitalet og Ortopædkirurgisk afdeling, Aarhus Universitets Hospital.

Fremtidige perspektiver:

CIRQUESARC er et nationalt studie, der undersøger en ctDNA guidet biomarkør, der potentielt kan detektere tilbagefald af sarkom efter operation på et tidligere tidspunkt end billeddiagnostik, så disse patienter kan drage fordel af en ny helbredende kirurgisk strategi – eller detektere sygdoms forværring hos patienter med metastatisk sarkom, så disse patienter kan drage fordel af nye medicinske justeringer.

CIRQUESARC vil hermed kunne danne grundlag for en potentiel fremtidig skræddersyet behandling af patienter med sarkom.

Forskning

Joanna Vitfell-Rasmussen, MD, Phd-studerende
Afdeling for Kræftbehandling
Herlev & Gentofte Universitets Hospital